Ο Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Το 236 π.Χ. ορίστηκε από τον Πτολεμαίο τον Γ΄ τον Ευεργέτη βιβλιοθηκάριος της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Εκεί οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης συζητούσαν μεταξύ τους και επικοινωνούσαν τις σκέψεις τους, σε αντίθεση με την εποχή μας όπου επικρατεί απόλυτη ησυχία.
Κάποια μέρα ο Ερατοσθένης άκουσε σε μια συζήτηση κάποιον να ισχυρίζεται ότι στη Συηνη
(σημερινό Ασουάν, Αίγυπτος) το φως του ήλιου το μεσημέρι φώτιζε όλο τον πυθμένα ενός πηγαδιού.
Η περιγραφή τον ξένισε, γιατί στην Αλεξάνδρεια τα πηγάδια εμφανιζουν σκια οταν ο ηλιος μεσουρανει!
Σιγουρα η ιδεα της σφαιροκοτητας της γης άρχιζε να τον γοητεύει. ( Simon Singh, Big Bang, Παπασωτηρίου 2005)
Από εκεί ξεκίνησε η προσπάθεια του Ερατοσθένη και συνεχιζει σήμερα με δεκάδες ελληνικά σχολεία μας να συμμετέχουν σε μια παγκόσμια προσπάθεια μαζί με άλλα σχολεία απο άλλα κρατη, για να μετρήσουν την ακτίνα της γης, ξανά.
Η διαδικασία απλοποιημένα ειναι η εξής:
Αν τοποθετησουμε καθετα μια ραβδο στον ισημερινο θεση Α, δεν αφήνει σκιά όταν ο ήλιος μεσουρανεί. Σε γγνωστή απόσταση s τοποθετούμε κάθετα άλλη ράβδο και παρατηρούμε οτι σχηματίζει σκιά, το μηκος της οποίας μας πληροφορεί για την γωνία θ του τόξου με μήκος s. Με απλή αναλογία υπολογίζουμε την ακτίνα της γης.
Σήμερα όσα σχολεία συμμετέχουν στην προσπάθεια θα εισάγουν τις μετρήσεις τους σε ένα σύστημα και θα προσπαθήσουν να υπολογίσουν την ακτίνα της γής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου