ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ
Απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου,Πραγματεύεται τις κοινές διαπιστώσεις παρατηρητή όταν βρεθεί μέσα σε κινούμενο ανελκυστήρα ή μέσα σε βαρυτικό πεδίο. Παραγγελία στο email: gakon67(at)hotmail.com

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Nikos Kazantzakis (A blog for building and collapsing in the public school system.)

"Ideal teachers are those who use themselves as bridges over which they invite their students to cross, then having facilitated their crossing, joyfully collapse, encouraging them to create bridges of their own." ~Nikos Kazantzakis (A blog for building and collapsing in the public school system.)

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Cassini-Scientist for a day

ο δορυφόρος Υπερίωνοι δορυφόροι Ρέα και Τιτάνας, και ο πλανήτης Κρόνος



Η αποστολή σου είναι να αποφασίσεις ποιος από αυτούς τους τρεις στόχους έχει το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον και να γράψεις μια έκθεση (μέχρι 500 λέξεις) που να εξηγεί τους λόγους καθώς και τι είδους γνώσεις εκτιμάς ότι μπορούμε να αποκτήσουμε μέσα από αυτή την παρατήρηση που προτείνεις.



Το διαστημικό όχημα αποτελείται από δύο βασικά μέρη: το τροχιακό σκάφος Cassini το οποίο διαγράφει επιλεγμένες τροχιές γύρω από τον Κρόνο και τους δορυφόρους του και τον δειγματολήπτη Huygens ο οποίος αποκολλήθηκε από το Cassini στις 25 Δεκεμβρίου του 2005 και προσεδαφίστηκε στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα στις 14 Ιανουαρίου του 2005. Αυτό αποτέλεσε την πρώτη προσεδάφιση σκάφους στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα




Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση-Εκπαίδευση


Όπως εκτίμησε και ίδιος ο Feynman στον πρόλογο του από τις διαλέξεις φυσικής, όταν διαπίστωσε ότι ο αριθμός των φοιτητών του μειωνόταν, ενώ αυξανόταν ο αριθμός των πτυχιούχων φυσικών.
‘ Δεν υπάρχει άλλη λύση στο ζήτημα της εκπαίδευσης παρά να συνειδητοποιήσουμε πως η καλύτερη διδασκαλία επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει άμεση προσωπική σχέση μεταξύ του φοιτητή και ενός καλού καθηγητή – όπου ο φοιτητής θα σχολιάζει τις ιδέες, θα σκέφτεται και θα συζητά τα διάφορα ζητήματα. Είναι αδύνατον να μάθει κανείς αρκετά απλώς και μόνο παρακολουθώντας μια διάλεξη ή ακόμα λύνοντας τα προβλήματα που του ανατίθενται. Στη σημερινή εποχή, όμως, έχουμε να διδάξουμε τοσο πολλούς φοιτητές ώστε πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε κάποιο υποκατάστατο του ιδανικού.’( Φέυνμαν,1963)