ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ
Απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου,Πραγματεύεται τις κοινές διαπιστώσεις παρατηρητή όταν βρεθεί μέσα σε κινούμενο ανελκυστήρα ή μέσα σε βαρυτικό πεδίο. Παραγγελία στο email: gakon67(at)hotmail.com

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Εάν είχα ένα νοητικό σύμπαν.

--Πως θα ήταν το Σύμπαν αν:

α) η ταχύτητα του φωτός ήταν 50 Km/h
β) η ταχύτητα της βροντής ήταν μεγαλύτερη της ταχύτητας του φωτός

4 σχόλια:

  1. Μα αυτα δεν ειναι απλα μικρες ρυθμισεις στους νομους(που ακομη και μηδαμινες μετατροπες θα οδηγουσαν σε ενα αγνωριστο συμπαν), αλλα ασυλληπτα μεγαλες! Ειναι μια ολοκληρη φυσικη λογω της αλληλεξαρτησης των νομων. Προφανως τις εξισωσεις της φυσικης του συμπαντος μας δεν μπορουμε καν να τις χρησιμοποιησουμε σε διαφορετικα συμπαντα. Απο τον "ρεαλισμο κατα μοντέλο", η πιθανοτητα να εκτιμησουμε σωστα τη μορφη του συμπαντος αυτου πραγματικα τεινει στο μηδεν. Μονο αν δημιουργησουμε ενα νοητο συμπαν και ορισουμε το καθε φαινομενο και νομο με τετοιο τροπο ωστε να λειτουργει σαν στατικο συστημα, δηλαδη χρησιμοποιώντας ως αξίωμα το γεγονός οτι οι νομοι ειναι αμεταβλητοι και συγκεκριμενοι, τοτε σε ενα μεγαλο χρονο ισως προσεγγισουμε την μορφη αυτου. (η υπαρξη δυναμικων φυσικων νομων ερχεται σε αντιφασι με τον ορισμο των φυσικων νομων, ετσι?) Μαλλον πρεπει να τεθει διαφορετικα το ερωτημα. Λεω κατι λαθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι για την σφαιρική σου άποψη. Πραγματικά η ταχύτητα του φωτός είναι μια σταθερά για το σύμπαν. Αν θεωρήσουμε ότι αλλάζει, τότε αλλάζει κάθε μοντέλο σκέψης μας και οι γνωστοί νόμοι της φυσικής δεν θα είναι οι ίδιοι. Για να αντιληφθούμε όμως τι είναι η θεωρία της σχετικότητας θα περιορίσουμε τις αλλαγές στο ότι η ταχύτητα του φωτός είναι 50 Km/h και ότι δεν αλλάζουν οι υπόλοιποι νόμοι. Η παραδοχή αυτή απαιτεί την ανοχή μας. Κάτι παρόμοιο έκανε και ο Αινστάιν όταν συζητούσε με τους φίλους του, με τα νοητικά του πειράματα. Μπες λοιπόν στην γυμναστική της φαντασίας που προτείνω:

    --Είσαι πάνω σε ένα ποδήλατο με την κοπελιά σου ( μάζας 50 Kg) και κατεβαίνετε μια κατηφόρα.Τι μάζα θα έχει η κοπέλα για σένα και πόση για κάποιον που την παρατηρεί καθισμένος σε παγκάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είναι M=Mo/sqrt[1-(U/C)^2] με C=50km/h , Μο=50kg και προφανώς υποθέτουμε ότι U~=C άρα η αδρανιακή μάζα Μ θα τείνει στο άπειρο ή τουλαχιστον θα είναι M>>Mo για τον παρατηρητη. Για εμενα παραμενει 50kg. Σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστά για σενα δεν αλλάζει τίποτα, αλλα ο καθισμένος στο παγκάκι βλέπει την κοπελιά να αποκτά μάζα ενός τόνου!!! Αν έτρεχε απλα θα αυξανόταν η μάζα της πάνω από 115 kg!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή